Awful low FPS and mouse performance in Wine

Discussion in 'Fallout General Modding' started by lockheed, Oct 4, 2013.

  1. lockheed

    lockheed First time out of the vault

    47
    Dec 24, 2011
    I got RP 2.2 to work on Wine, but there is one issue - mouse!

    First, it was really slow, even in the menus. So I did what wiki says
    Except, it made things even worse - now mouse does move faster, but only in a narrow area of the game screen, if I try to get up to main menu buttons, the mouse cursor stops somewhere in the middle, and the system cursor appears at the top of the screen (not game screen. I play in windowed mode).

    So I set it back to 0 and tried other things.
    I play at 1600x1200. It does get a LITTLE bit better if I enable "Scaling X2" option. It gets even better if I decrease resolution to 1400x1050, but at that point the game is a bit too small. Besides, it is still laggy.

    It is directly connected with the terribly low FPS. I get like 2-3 FPS max, which means while running, making 1 step takes about 1-1.5 second. Running 30 steps = 30 seconds. Etc.
     
  2. jirik

    jirik First time out of the vault

    54
    Apr 25, 2010
    Yep, these issues are caused by High res patch, the fps are highly depended on your resolution. E.g. I can reasonably play it for example with resolution 800x600 ... Try to fidle with high res patch graphics modes and other settings. Also you can try enabling GPU blitting in sfall configuration.

    Or you can try to install old wine version 0.95 or lower, there were major changes in GDI subsytem later and old games like fallout are greatly affected on performance.
     
  3. lockheed

    lockheed First time out of the vault

    47
    Dec 24, 2011
    I observed something else. After I started Fallout, I run Diablo2 also in wine, on another desktop of the same laptop.
    And suddenly Fallout2 became VERY playable. Almost smooth. It lasted for several hours, but at some point I closed Diablo, and Fallout went back to hell.


    Now, I tried your suggestion. I changed those variables:
    GPUBlt=1
    then to 2, and back to 0.

    No difference whatsoever.

    I don't understand this.
     
  4. jirik

    jirik First time out of the vault

    54
    Apr 25, 2010
    It would point to some process priority change between wineservers or something.
    Did you try to renice wineserver or fallout.exe ?

    From winehq:
    I tried these tricks with renicing long time ago but for me there was no difference back then but who knows if it helps you

    And the last thing that could make a difference is DirectDrawRenederer registry key switched to gdi.
    http://wiki.winehq.org/UsefulRegistryKeys
     
  5. lockheed

    lockheed First time out of the vault

    47
    Dec 24, 2011
    I didn't renice anything. But this is a broad subject, so if you could help me out with some concretes I'd appreciate it quite a bit.

    I tried the regedit trick and I thought it worked for a while - at least it seemed a bit less choppy(or maybe it was just my impression), but after an hour-or-so it became slower as usual.

    Let me clarify what I mean by usual: it's just just fps - it takes me couple of seconds to point at anything with the mouse because the cursor is so inert and choppy.


    I have two more findings:

    1. When in game, if I pull up Esc meny, the mouse work as bad as usual. However, if I press S to get the skill menu, everything is beautifully smooth - as long as the Skills menu is on screen.

    2. Running takes ages. To run from one end of the screen to another, it takes my guy at least 10 seconds.
    However, if I tell him to run there, and then I switch my desktop to another one (so that Fallout window is no longer visible) I can hear the guy running as he should, and he arrives to the destination in no-time. But when I switch back, things go back to ab-normal.
     
  6. lockheed

    lockheed First time out of the vault

    47
    Dec 24, 2011
    I also tried to play around with "verynice" and renice.
    No effect. However, I think it must be something like that, because the game randomly works perfectly smooth. For hours. And then it stops again.
     
  7. lockheed

    lockheed First time out of the vault

    47
    Dec 24, 2011
    I think I found a solution. The Hi-res patch that comes with RP 2.2 is one year old. I installed the newest version and all seems to be working well now.